Κυριακή 31 Αυγούστου 2008

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ


ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ σε όλους τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς για την καινούρια σχολική χρονιά. Γεμίσαμε τις μπαταρίες τον ενάμιση αυτόν υπέροχο μήνα, διαβάσαμε, ενημερωθήκαμε, συζητήσαμε και αισιοδοξούμε ότι τη φετινή χρονιά θα διδάξουμε καλύτερα, θα είμαστε πιο προσεκτικοί, θα είμαστε πιο έτοιμοι να δεχτούμε τις αλλαγές που πρέπει και επιβάλλεται να περάσουμε στη διδασκαλία μας. Μακάρι όλοι μας, από τον επιστάτη του σχολείου, μέχρι και τον Υπουργό Παιδείας, να μη διαπράξουμε τα λάθη που κάναμε πέρισυ, αφού μάθαμε κάτι παραπάνω τη χρονιά που πέρασε. Μακάρι να μην ξεχνάμε ότι απευθυνόμαστε σε τρυφερές ψυχές που έχουν ανάγκη την αγάπη μας, τη σύνεσή μας, την αποφασιστικότητά μας και την προσοχή μας ώστε να να ικανοποιήσουν τα όνειρά τους. Γι' αυτά παλεύουμε, με αυτά φχαριστιόμαστε, αυτά είναι και τα δικά μας όνειρα.

Ας ξεκινήσουμε αυτή τη χρονιά μ' ένα σχεδιασμό για την οργάνωση της ύλης μας.
Στην Α' Λυκείου, ας μην φτάσουμε το Δεκέμβρη να διδάσκουμε ακόμη κινηματική, ούτε στη Β' Λυκείου κατεύθυνσης να μπούμε στην επαγωγή χωρίς πρώτα να έχει γίνει η επαγωγή στη γενική παιδεία. Ας το σχεδιάσουμε βρε αδερφέ λίγο καλύτερα. Ας ξεκινήσουμε τη χρονιά μας, έστω να κάνουμε μία αρχή για τον πρώτο μήνα με ένα σχέδιο μαθήματος για κάθε ώρα που διδάσκουμε και θα δούμε πόσο διαφορετική είναι η απόδοσή μας στη διδασκαλία αλλά και στη διαχείριση της παραβατικής συμπεριφοράς των μαθητών μας.
Τέλος, αν δε ρίξαμε μια ματιά σε κανά βιβλίο παιδαγωγικής πρακτικής, προφταίνουμε αυτές τις 11 ημέρες να ενημερωθούμε λίγο και να θυμηθούμε πως αντιμετωπίζουμε τις δύσκολες καταστάσεις στην τάξη, προσέχοντας μερικές λεπτομέρειες που μας διαφεύγουν. Πολύ καλό βιβλίο για το σκοπό αυτό είναι αυτό που έχει γράψει ο σχολικός συμβούλος ΠΕ4, Γιάννης Βλάχος (ειδικά τα δύο τελευταία κεφάλαια της εφαρμογής της θεωρίας του Εποικοδομισμού στην πράξη). Για περισσότερες λεπτομέρειες εδώ.

Y.Γ. Ένα αρχείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ελεύθερα από τους συναδέλφους για τον προγραμματισμό της ύλης τους υπάρχει εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: