Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Ερευνητική εργασία με τη μέθοδο project

Επιτέλους έφτασε η μέρα που θα ξεσκονίσω το ιστολόγιό μου. Έπιασε αράχνες από το Νοέμβρη και μετά και πραγματικά ελπίζω να μη συνεχίσει να υφαίνεται το νήμα τους στις γωνιές του από δω και πέρα.

Από το Νοέμβρη και μετά έγιναν πολλά στον ελληνικό χώρο. Μην τα απαριθμήσω, μάλλον τετριμμένο θα είναι. Άλλωστε ο σκοπός μου είναι το ιστολόγιο τούτο να έχει καθαρά εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Για τα ... υπόλοιπα μπορείτε να ρίχνετε μια ματιά στο ρεμπέτικο φόρουμ ή στην κλίκα.

Για την επανέναρξη της λειτουργίας του blog έχω κάτι που θα είναι χρήσιμο για τους συναδέλφους του Λυκείου οι οποίοι θα εμπλακούν την επόμενη χρονιά με το μάθημα "ερευνητική εργασία με τη μέθοδο project". Μετά το σεμινάριο για την ερευνητική εργασία έγιναν πολλές συζητήσεις μεταξύ των συναδέλφων για το τι θα συμβεί τελικά μετά τις 11 του Σεπτέμβρη. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι θα γίνει μπάχαλο μιας και ακόμη δεν έχουν έρθει εγκύκλιοι που θα ρυθμίζουν πολλά λειτουργικά θέματα. Ο κίνδυνος πράγματι είναι υπαρκτός διότι το "σύστημα¨ έχει μάθει να δουλεύει με άλλους ρυθμούς και είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν θα είναι όλα έτοιμα για μία εξαιρετική αρχή. Θέλω να πιστεύω όμως ότι με τη διάθεση που θα έχουμε όλοι εμείς οι οποίοι θα εμπλακούμε στα project με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα κάνουμε τη διαφορά για να είναι το ξεκίνημα του μαθήματος αυτού τουλάχιστον μία ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ.
Προσπαθώντας λοιπόν να οργανώσω την επιμόρφωση των συναδέλφων του δικού μου σχολείου,  έφτιαξα ένα αρχείο όπου μάζεψα όλες τις πηγές που έχω μέχρι στιγμής υπόψη μου. Το αρχείο αυτό είναι ανοικτό σε όλους για συν-διαμόρφωση και περιλαμβάνει αρχεία word ή pdf στην ελληνική γλώσσα (τα οποία έχουν ήδη δημοσιευτεί σε sites ή blogs όπως αυτό και αυτό του φίλου μου Μανώλη), κάποια αρχεία word και pdf στην αγγλική γλώσσα, αλλά και κάποιους υπερ-συνδέσμους που τους θεωρώ χρήσιμους για κάποιον που θέλει να βάλει τα "χέρια του" αρκετά βαθιά στο project. Σε αρκετές χώρες του εξωτερικού η δράση αυτή υλοποιείται με μεγάλη ένταση και πάθος εδώ και αρκετά χρόνια. Ο όρος που χρησιμοποιούν είναι "Project-Based Learning" ή συντομογραφικά PBL.
Το αρχείο λοιπόν που έφτιαξα βρίσκεται στη διεύθυνση:


Θα παρακαλούσα πολύ, όποιος αποφασίσει να συνδράμει στον εμπλουτισμό του αρχείου αυτού να ρίχνει μια ματιά πρώτα αν το αρχείο ή ο υπερ-σύνδεσμος που θέλει να καταχωρίσει υπάρχει ήδη. Επίσης θα παρακαλούσα να σέβεται την ήδη υπάρχουσα μορφοποίηση του κειμένου. Ακολουθεί τι λέγεται τώρα στο twitter με θέμα "Project Based Learning"


Δεν υπάρχουν σχόλια: