Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Baloney Detection Kit

 Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει για παράξενα πράγματα που έχουν συμβεί σε ανθρώπους, για εμφανίσεις ξωτικών, για χαρτορίχτρες και ζώδια, για οράματα και θαύματα, για μαύρη μαγεία και τηλεπαθητικές ικανότητες Η “εξήγηση” πολλών τέτοιων παράξενων φαινομένων δίνεται από το μέσο άνθρωπο με βάση τις παραδόσεις, την κουλτούρα, τα πιστεύω και γενικότερα τις πεποιθήσεις που έχει αναπτύξει στη διάρκεια της ζωής του.
Η μεθοδολογία που χρησιμοποιεί η επιστήμη από την άλλη μεριά είναι εντελώς διαφορετική. Η μη δυνατότητα εξήγησης αρχικά οδηγεί σε μεγαλύτερη προσπάθεια μελέτης του ανεξήγητου φαινομένου με αποτέλεσμα την πιθανή ανακάλυψη νέων θεωριών ή τη μεταβολή παλιότερων επιστημονικών απόψεων ή ακόμη και την εύρεση της απάντησης με βάση υπάρχουσες αποδεκτές θεωρίες. Το θαύμα συνεπώς σύμφωνα με την επιστήμη είναι ένα ανεξήγητο γεγονός που περιμένει τη λύση του.
Τι θα πρέπει λοιπόν να σκεφτόμαστε όταν κάποιος ισχυρίζεται ότι βίωσε υπερφυσικά φαινόμενα; Ο κύριος Michael Sermer, εκδότης του περιοδικού “Skeptic Magazine” στο video που ακολουθεί (αγγλική γλώσσα) αναφέρει 10 ερωτήσεις που πρέπει να απαντηθούν ώστε το ανεξήγητο γεγονός να μη θεωρείται μία υπερφυσική ανοησία.
Baloney Detection Kit

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

εχεις κανει τρομερη δουλεια στα βιβλια σου!!

μαθητης Γ λυκ - εχω και το http://www.bloggertips.gr/

Unknown είπε...

Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Εύχομαι καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο σου....