Το φημισμένο TED (Technology, Entertainment, Design) όλοι λίγο - πολύ το έχουμε γνωρίσει. Το εγχείρημα ξεκίνησε το 1984 ως conference και εξελίχθηκε σε μία μεγάλη προσπάθεια διάδοσης της γνώσης και των ιδεών με άρμα τις παρουσιάσεις και ομιλίες φωτισμένων ανθρώπων του πνεύματος και της επιστήμης. Σήμερα φιλοξενεί πάνω από 1000 ομιλίες τις οποίες μπορεί ο καθένας να τις δει από το site του TED ελεύθερα και δωρεάν. Πρόσφατα δημιουργήθηκαν TED-events και στην Αθήνα.
Αρκετό καιρό τώρα στο TED φιλοξενούνται συζητήσεις (ΤΕD conversations) με τη μορφή φόρουμ που γίνονται με συμμετοχή ανθρώπων απ' όλο τον κόσμο έχοντας συνήθως ως έναυσμα κάποιες από τις παρουσιάσεις του TED. Στις συζητήσεις αυτές μπορεί να συμμετέχει ο καθένας αρκεί να κάνει ένα δωρεάν λογαριασμό στην ιστοσελίδα του TED και είναι χωρισμένες σε τρεις κατηγορίες:
α) Iδέα (συζητούνται φρέσκες ιδέες και τρόποι προώθησής τους),
β) Ερώτηση (συζητείται μία ειδική - συνήθως - ερώτηση για κάποιο θέμα και δίνονται κάποιες απαντήσεις) και
γ) Debate (όπου γίνεται η παρουσίαση ιδεών και απόψεων για διάφορα θέματα κοινωνικά, φιλοσοφικά, επιστημονικά κά).
Πρόσφατα το TED δημιούργησε μία σελίδα που είναι αφιερωμένη στην εκπαίδευση. Την ονομάζει TED-Ed και σκοπό έχει να συγκεντρώσει διάφορα εκπαιδευτικά video που αξίζει τον κόπο να χρησιμοποιηθούν από τους εκπαιδευτικούς όλου του κόσμου. Στην παραγωγή των video αυτών έχουν συνεργαστεί ανήσυχοι εκπαιδευτικοί και δημιουργηγικοί animators και έχουν παραγάγει εξαιρετικά έργα. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι σε κάθε τέτοιο video ο κάθε εκπαιδευτικός μπορεί να παρέμβει και να δημιουργήσει για τη δική του τάξη, τους δικούς του μαθητές ένα σύνολο εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων συνδεδεμένων με αυτό το βίντεο σε τρία επίπεδα:
i) Δημιουργία quiz (Quick quiz), ii) Σκέψου (Think) και iii) Βρες περισσότερα (Dig deeper)
Το αποτέλεσμα που παράγεται με τον τρόπο αυτό το TED το ονομάζει Μάθημα (Lesson) και ο εκπαιδευτικός μπορεί να το διαμοιραστεί με τους μαθητές του, με άλλους εκπαιδευτικούς ελεύθερα ή ακόμη και ιδιωτικά. Με άλλα λόγια για κάθε video του TED μπορούν να γραφούν από τους εκπαιδευτικούς άπειρα μαθήματα ένα για κάθε τάξη ή μαθητή ή ομάδα μαθητών απ' 'ολο τον κόσμο. Mόνο η φαντασία των εκπαιδευτικών μπορεί να περιορίσει τις δραστηριότητες που θα πλαισιώνουν το κάθε video. Τη διαδικασία δημιουργίας Μαθήματος (Lesson) το TED το ονομάζει "Flip the Lesson" θέλοντας να προωθήσει την ιδέα του "The Flipped classroom". Την εντυπωσιακή όμως είδηση δεν την διαβάσατε ακόμη!!!
To TED για να υλοποιήσει αυτή την ιδέα συνεργάστηκε με το YouTube και το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας είναι το άνοιγμα των Flipped Lessons σε όλα τα video του YouTube. Με άλλα λόγια οποιοδήποτε βίντεο του YouTube μπορεί πλέον να πλαισιωθεί με εκπαιδευτικές δραστηριότητες όπως τις περιέγραψα πιο πάνω. H πρόσβαση στα video του YouTube ώστε να μετεξελιχθούν σε Flipped Lessons γίνεται μόνο μέσα από το site του ΤED-Ed πατώντας το σημείο YouTube όπως φαίνεται στην επόμενη φωτογραφία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου