Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Οικονομική κρίση & κοινωνικοί θεσμοί - εκπαίδευση

Δε συνηθίζω να ανακατεύω τη δουλειά μου με την πολιτική!!! Είναι δύο διαφορετικοί κόσμοι στο δικό μου νου που, πολλές φορές αναγνωρίζω ότι συμπλέκονται βαθύτατα επηρεάζοντας ο ένας τον άλλο. Η κρίση που μαστίζει τον τόπο μας έχει πολλές αιτίες, άλλες πιο βαθιές, άλλες πιο σοβαρές, άλλες ιστορικές αλλά προπάντων όλες είναι πραγματικές και το φως στο τούνελ είναι δύσκολο να ανάψει. Στην Ελλάδα της μεταπολίτευσης όλοι πάντα περιμέναμε κάποιος άλλος να ανάψει το φως, κάποιος να πάρει τη δάδα για να τον ακολουθήσουμε, κάποιος να μας μιλήσει για να τον πιστέψουμε, άσχετα αν ήταν άγγελος - εξάγγελος που μας χάιδευε τ' αφτιά. Τα καταφέραμε λοιπόν και είμαστε εδώ να ψάχνουμε ποιος θα καθαρίσει την καυτή πατάτα σήμερα για να μας τη δώσει και πάλι να τη φάμε, χωρίς να την αγγίξουμε εμείς ούτε στιγμή. Γίνεται όμως αυτό; Φυσικά και όχι μιας και πρέπει να γίνουμε πρωτίστως εμείς η αλλαγή που θέλουμε να δούμε στην κοινωνία γύρω μας.

Παραθέτω λοιπόν μία παρουσίαση που έγινε στο TEDxAcademy από τον Ηλία Παπαιωάννου (Assistant Professor of Economics at Dartmouth College and Visiting Assistant Professor at the Economics Department of Harvard University), το βιογραφικό του οποίου ακολουθεί στο τέλος αυτής της δημοσίευσης. Θα μου πείτε, άλλος ένας οικονομολόγος στους τόσους άλλους που έχουν εμφανιστεί για να μας πουν ότι δεν έχουμε ανταγωνιστικότητα κλπ. Εδώ έχουμε μία μικρή διαφορά. Ο κύριος Παπαιωάννου χρησιμοποιεί κοινωνικές συνιστώσες για να βρει τις αιτίες που φτάσαμε μέχρι εδώ και νομίζω ότι πετυχαίνει διάνα. Ακούγοντάς τον θα σας έρθουν στο μυαλό οι φοβικές κορώνες κάποιων σύγχρονων πολιτικών μας που οδηγούν στην απομόνωση και ίσως καταφέρετε να δείτε (ανάλογα με την οπτική γωνία που αντιλαμβάνεται κανείς την κρίση) και τις αιτίες ανόδου των κομμάτων που ερίζουν για την εξουσία. Δεν είναι η μοναδική άποψη αυτή που παραθέτω, αλλά σίγουρα είναι τροφή για σκέψη και πολύ περισσότερο τροφή για το τι θα πρέπει να αλλάξουμε από εδώ και πέρα κυρίως σε ατομικό επίπεδο.
Καλή ακρόαση...
(μην χάσετε την άποψή του προς το τέλος της ομιλίας του που αναφέρεται στο εκπαιδευτικό μας σύστημα και αναλογιστείτε τη θέση μας και τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε εμείς οι καθηγητές σήμερα στα σχολειά μας)


Μικρό βιογραφικό του Ηλία Παπαϊωάννου:
Elias Papaioannou is Assistant Professor of Economics at Dartmouth College and Visiting Assistant Professor at the Economics Department of Harvard University. He is also a CEPR (Centre for Economic Policy Research) research affiliate and a Research Associate ate the NBER (National Bureau of Economic Research). He holds a bachelors degree (LL.B.) from the law school of the National and Kappodistrian University of Athens, a Masters in Public Policy and Administration (MPA) with a concentration in international economics from Columbia University, and a Ph.D. in economics from the London Business School. Elias consults for the EU Commission, the European Central Bank, and institutional investors on macroeconomic developments in the EU and Greece. He is also chief economist at Analysis, an innovative consulting firm specializing in economic counseling in anti-trust cases and providing quantitative demand analysis for the design of optimal pricing strategies.

Δεν υπάρχουν σχόλια: