Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Ευρωπαϊκή έκθεση διαστήματος - European Space Expo

Ποιος θα περίμενε ότι ένας κτηνοτρόφος μπορεί να γνωρίζει πότε η αγελάδα του είναι έτοιμη για γονιμοποίηση με τη χρήση μιας διαστημικής εφαρμογής;
Αυτά μαθαίνει κανείς, αλλά και άλλα πολλά, αν επισκεφτεί την Ευρωπαϊκή έκθεση διαστήματος που άνοιξε τις πύλες της για το κοινό το Σάββατο 28 Μαρτίου.



Η θεματολογία της έκθεσης βασίζεται στις διαστημικές εφαρμογές και την επίδρασή τους στην καθημερινότητα του Ευρωπαίου πολίτη, ενώ παρουσιάζονται και μελλοντικά σχέδια που μπορούν να αλλάξουν άρδην την καθημερινότητά μας, μέσω των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων πλοήγησης Galileo, EGNOS, και γεω-σκόπησης Copernicus τα οποία παρουσιάζονται στην έκθεση με διαδραστικό τρόπο.



Την κινητή αυτή έκθεση την έχουν επισκεφτεί ήδη 500.000 Ευρωπαίοι πολίτες μιας και έχει επισκεφτεί μέχρι τώρα αρκετές Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Επίσης είναι επισκέψιμη από σχολεία, γίνεται ξενάγηση από εξειδικευμένο προσωπικό και είναι ένας θαυμάσιος τρόπος ώστε οι μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου ή Λυκείου να ενημερωθούν για όλες τις διαστημικές εφαρμογές που υλοποιεί η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (esa) μέλος της οποίας είναι και η Ελλάδα. Οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί που θέλουν να κλείσουν online μία ξενάγηση του σχολείου τους για την επόμενη εβδομάδα. Αυτό μπορούν να το κάνουν από τη σελίδα εδώ στην οποία μπορούν να δηλώσουν τον αριθμό των μαθητών τους γρήγορα και απλά καθώς και να επικοινωνήσουν με τους υπεύθυνους της έκθεσης για περισσότερες πληροφορίες.

Παράλληλα μία μέρα πριν το άνοιγμα της έκθεσης στο κοινό εκτοξεύτηκε, μπήκε ήδη σε τροχιά και λειτούργησε ο 7ος και 8ος δορυφόρος του συστήματος Galileo, δηλαδή του Ευρωπαϊκού συστήματος γεωγραφικού εντοπισμού θέσης που αναπτύσσεται αποκλειστικά για ειρηνικούς σκοπούς (τα άλλα 3 συστήματα - της Αμερικής (GPS), της Ρωσίας (GLONASS) και της Κίνας (Beidou) δημιουργήθηκαν για στρατιωτικούς σκοπούς).
Ο 8ος δορυφόρος είναι ο Ελληνικός και πήρε το όνομα "Αναστασία" από τη νικήτρια του διαγωνισμού ζωγραφικής Αναστασία Παναγιωτακοπούλου που έγινε πριν 2 περίπου χρόνια (είμαι περήφανος πατέρας :-)).



Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα γίνουν σημαντικές ομιλίες πάνω στη θεματολογία της έκθεσης. Το πρόγραμμα των ομιλιών μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 5 Απριλίου και είναι στημένη στο κέντρο της Αθήνας, στην πλατεία Συντάγματος, ενώ οι ώρες λειτουργίας της είναι 09:00 - 20:00. Η είσοδος είναι ελεύθερη!

Μην τη χάσετε...


Δεν υπάρχουν σχόλια: