Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

Οδηγός καλής πρακτικής για την περίοδο πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τις εξετάσεις

Η περίοδος της προετοιμασίας σου σχεδόν τελείωσε, την ερχόμενη εβδομάδα αρχίζουν οι πανελλήνιες εξετάσεις και μια κουραστική χρονιά πλησιάζει στο τέλος της. Οι σκέψεις για τα θέματα που θα πέσουν στις εξετάσεις, η πιθανώς άγνωστη σε σένα διαδικασία που σε λίγες μέρες θα βιώσεις, σε συνδυασμό με την προετοιμασία σου και τους στόχους που έχεις θέσει, σου δημιουργούν ένα μίγμα συναισθημάτων που μερικές φορές είναι δύσκολα διαχειρίσιμο, αφού είναι ίσως η πρώτη φορά που βιώνεις μία τέτοια κατάσταση. Θα περάσει όμως γρήγορα αυτή η περίοδος, ενώ, αμέσως μετά αρχίζει για σένα μία νέα, διαφορετική ζωή. Το σχολείο θα έχει τελειώσει και μαζί με αυτό ένα σύνολο πραγμάτων, ένα σύνολο ενεργειών, καθημερινών πρακτικών και σκέψης θα απομακρυνθεί από σένα, ενώ μία νέα κουλτούρα θα δημιουργηθεί και θα πάρει τη θέση της προηγούμενης. Είναι υπέροχο πραγματικά να βρίσκεσαι σε ένα τέτοιο σημείο, έχοντας κάνει τις ετοιμασίες σου για το πέταγμα στη νέα αυτή ζωή. Όποια και αν ήταν η προετοιμασία σου, όποιο και αν θα είναι το αποτέλεσμα των εξετάσεων που θα δώσεις, ετοιμάζεσαι για νέους ορίζοντες, ετοιμάζεσαι για νέους στόχους και όνειρα, για νέες καταστάσεις και εμπειρίες ... και αυτό μην το ξεχνάς!!
Κάθε φορά λοιπόν που ταλανίζεσαι από σκέψεις μαύρες για τα πιθανά αποτελέσματα των προσπάθειών σου, κάθε φορά που το άγχος σε πιέζει και δεν μπορείς να διαβάσεις, δεν πρέπει να ξεχνάς ότι το επόμενο χρονικό διάστημα περιλαμβάνει αυτή την υπέροχη αλλαγή των δεδομένων της καθημερινότητάς σου που θα σου δώσει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων και μεγαλύτερη ευχέρεια στην επίτευξη των όποιων ονείρων σου. Ταυτόχρονα, η επόμενη περίοδος περιλαμβάνει ένα υπέροχο καλοκαίρι διακοπών και χαλάρωσης που όμοιό του δεν έχεις περάσει μέχρι τώρα, αν και είμαι σίγουρος ότι ήδη έχεις σχεδιάσει τις διακοπές σου με τις φίλες και τις φίλους σου, άρα τα έχεις σκεφτεί όλα αυτά :-)



Αν έχεις ήδη παρασυρθεί σε όμορφες σκέψεις για την επόμενη των εξετάσεων, συνέχισε να ονειροπολείς. Το άγχος σου μειώνεται με τέτοιες σκέψεις και γεμίζεις κουράγιο για την πολύ μικρή περίοδο κούρασης και προσπάθειας που σου απομένει!

Ακριβώς από κάτω θα διαβάσεις μερικές συμβουλές για να κυλήσουν οι επόμενες λίγες δύσκολες μέρες όσο το δυνατόν καλύτερα για σένα μέχρι να αρχίσει η καινούρια, υπέροχη σελίδα της ζωής σου. Διάβασέ τα προσεκτικά και προσπάθησε να ενσωματώσεις όσα μπορείς στην καθημερινότητά σου!!!
Οι συμβουλές είναι χωρισμένες στις εξής περιόδους:
i) Πριν τις εξετάσεις, ii) κατά τη διάρκεια των εξετάσεων και iii) μετά τις εξετάσεις.

Πριν τις εξετάσεις!


Πλησιάζοντας στην περίοδο των εξετάσεων αρχίζουν να σου δημιουργούνται αυτόματες σκέψεις πρόβλεψης για το τι βαθμούς πρέπει να γράψεις ώστε να πετύχεις τους στόχους σου. Αυτή είναι μία πολύ λογική, αυτόματη αντίδραση που όμως δεν έχει ιδιαίτερο νόημα στην παρούσα φάση. Ο λόγος είναι ότι δεν μπορεί να προβλεφτεί με την ακρίβεια που απαιτείται ο συνδυασμός των βαθμών για την επίτευξη των στόχων πριν γίνουν οι εξετάσεις, διότι κανείς δεν ξέρει εκ των προτέρων ποιο θα είναι το επίπεδο των θεμάτων και πόσο καλά ή όχι θα γράψουν οι υποψήφιοι. Συνεπώς μια τέτοια διαδικασία είναι χαμένος χρόνος.



Οργάνωση του διαβάσματος και της καθημερινότητας...


Το καθημερινό πρόγραμμα διαβάσματος είναι πολύ σημαντικό και συνεισφέρει στην καλύτερη προετοιμασία, ενώ είναι ένα καλό αντίδοτο κατά του άγχους. Στο πρόγραμμα αυτό πρέπει να υπάρχουν σαφείς ζώνες ξεκούρασης, ενώ δεν πρέπει σε καμία περίπτωση το διάβασμα να επιμηκύνεται σε νυχτερινές ώρες, ακόμη και αν νιώθεις ότι διαβάζεις καλύτερα το βράδυ που στο σπίτι επικρατεί μεγαλύτερη ησυχία. Ο ύπνος στην παρούσα φάση είναι το ίδιο σημαντικός με το διάβασμα, αφού η διαδικασία ενσωμάτωσης των γνώσεων στη μνήμη σου ενισχύεται σημαντικά μετά από έναν καλό ύπνο, ο οποίος πρέπει να διαρκεί οπωσδήποτε 7-8 ώρες. Ένα συχνό λάθος που γίνεται είναι να μην υπάρχει συνέπεια στην ώρα που πέφτεις για ύπνο. Δηλαδή άλλες μέρες κοιμάσαι στις 12:00, άλλες μέρες στις 2:00 τη νύχτα, άλλες μέρες στις 4:00 κοκ. Η προσαρμογή του σώματος και του εγκεφάλου σου στην καθημερινότητα των εξετάσεων είναι αδύνατον να συμβεί αποδοτικά ελάχιστα πριν τις εξετάσεις, αλλά πρέπει να έχει ξεκινήσει πολύ πιο πριν. Με άλλα λόγια, όταν ξενυχτάς κάθε μέρα κατά την περίοδο πριν τις εξετάσεις και σηκώνεσαι από το κρεββάτι στις 12 η ώρα το μεσημέρι, μην περιμένεις να έχεις τη μέγιστη απόδοση 8.00 - 12:00 το πρωί που γίνονται οι εξετάσεις.



Μία ημέρα πριν την εξέταση...

Μια ημέρα πριν τις εξετάσεις ενός μαθήματος το διάβασμα θα πρέπει να τελειώσει νωρίς και είναι καλό να υπάρχει πριν τον ύπνο μια δραστηριότητα διαφορετική από το διάβασμα όπως για παράδειγμα λίγο περπάτημα ή έξοδος με τους φίλους ή τις φίλες. Γυρίζεις όμως νωρίς στο σπίτι και πέφτεις νωρίς για ύπνο, διότι όπως είπαμε ένας καλός ύπνος είναι εξίσου σημαντικός με το διάβασμα που έκανες. Μην ασχοληθείς με το κινητό σου πριν πας για ύπνο. Πρωτοτύπησε!! Άνοιξε ένα βιβλίο και άρχισε να διαβάζεις. Το βιβλίο είναι το ... καλύτερο υπνωτικό. Αύριο θα είναι μια πολύ καλή μέρα για σένα, ενώ μετά από λίγες μέρες που θα τελειώσουν οι εξετάσεις αρχίζουν οι διακοπές :-)

Την ημέρα της εξέτασης, πριν αρχίσεις να γράφεις...

To πρωί που θα ξυπνήσεις πριν την εξέταση του μαθήματος γευμάτισε ελαφρά. Το στομάχι δεν πρέπει να είναι άδειο ούτε όμως και πλήρες την ώρα που γράφεις.
Βεβαιώσου ότι πήρες τα έγγραφα που χρειάζεσαι καθώς και γόμα, μολύβι, ξύστρα (ή μηχανικό μολύβι), στυλό διαρκείας μπλε και αν γράφεις θετικά μαθήματα πάρε τριγωνάκι, χάρακα και διαβήτη. Επίσης, μην ξεχάσεις το ρολόι χειρός που έχεις.
Στο δρόμο για το σχολείο οι συζητήσεις σου με τους φίλους και τις φίλες πρέπει να είναι για θέματα άσχετα με τις εξετάσεις. Μη μπεις στον πειρασμό να συζητήσεις αν κάποιο θέμα ή άσκηση τη μελέτησες ή όχι. Αυτό είναι ένα συχνό λάθος που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε άγχος και είναι το τελευταίο που θα ήθελες να έχεις αυτή τη στιγμή. Το φυσιολογικό άγχος της εγρήγορσης είναι καλό να υπάρχει. Όχι όμως και το άγχος που σου φορτώνει μια συζήτηση που τελικά δεν έχει νόημα, αφού το συγκεκριμένο θέμα που πιθανά δεν ξέρεις έχει μικρές πιθανότητες να πέσει (μιας και μάλλον είναι εξεζητημένο αφού δεν το έχεις διαβάσει), ενώ πάντοτε θα υπάρχουν θέματα που εσύ δεν τα έκανες, όπως θα υπάρχουν θέματα που εσύ τα γνωρίζεις ενώ κάποιοι άλλοι δεν έχουν ασχοληθεί με αυτά. Το ζήτημα δεν είναι αν ξέρεις ή όχι ένα παράξενο θέμα, αλλά το αν έχεις αυτοματοποιήσει ή όχι τις βασικές γνώσεις που χρειάζεσαι στο μάθημα που δίνεις εξετάσεις. Τα περισσότερα θέματα εξετάσεων κινούνται γύρω από τις βασικές γνώσεις, η αυτοματοποίηση των οποίων, σου επιτρέπει να φτάσεις σε ένα καλό βαθμολογικό επίπεδο.
Για τον ίδιο λόγο, όταν βρίσκεσαι στην αίθουσα και περιμένεις τα θέματα μην ασχοληθείς με φήμες ή με συζητήσεις θεμάτων που ειπώθηκαν στα φροντιστήρια την προηγούμενη ημέρα.

Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων!


...Ήρθαν τα θέματα!!

Παίρνοντας τα θέματα η βουή σταματάει και όλοι ρίχνονται στη μάχη της εξέτασης.
Ξεκινάς ρίχνοντας μια ματιά στα θέματα για να πάρεις μια ιδέα. Μην κάνεις το λάθος εδώ και αρχίσεις να σκέφτεσαι πώς λύνονται την ώρα που ρίχνεις τη ματιά αυτή. Η λύση του κάθε θέματος θέλει μολύβι και χαρτί, οπότε σπαταλάς χρόνο και καλό είναι να αποφύγεις κάτι τέτοιο.



Τώρα πια δεν είσαι μόνο ένας μαθητής που διαγωνίζεται αλλά ένας κυνηγός μορίων και για το λόγο αυτό πρέπει να κινηθείς έξυπνα και λειτουργικά.
Η διαχείριση του χρόνου κατά τη διάρκεια της εξέτασης είναι πολύ σημαντικό θέμα και το ρολογάκι σου είναι σύμμαχος. Ειδικά, στο μάθημα της φυσικής που έχεις 4 θέματα να λύσεις, μπορείς να κάνεις την εξής κατανομή:
Θέμα Α΄ = 20 min, Θέμα Β΄ = 40 min, Θέμα Γ΄ = 60 min και Θέμα Δ΄ = 60 min. Αυτές είναι μέγιστες τιμές. Είναι σημαντικό να έχεις 60 min όταν ξεκινάς τη λύση του θέματος Δ΄. Σε κάθε μάθημα υπάρχουν οι αντίστοιχες μέγιστες τιμές και για αυτές καλό είναι να συμβουλευτείς τον καθηγητή σου. Αν κάποιο θέμα δεν μπορείς να το λύσεις στον προβλεπόμενο χρόνο τότε το αφήνεις για πιο μετά. Ένα συχνό λάθος που γίνεται από μερικούς μαθητές είναι ότι στέκονται πολύ στο θέμα που δεν μπορούν να λύσουν, χάνουν έτσι πολύ χρόνο, με αποτέλεσμα όταν φτάνουν να ξεκινήσουν να λύνουν το θέμα Δ΄ ο χρόνος που διαθέτουν είναι λίγος με αποτέλεσμα να κυριεύονται από άγχος. Το πλαίσιο χρόνου που έβαλες όταν ξεκίνησες να λύνεις τα θέματα πρέπει να το τηρήσεις με ευλάβεια.

Όπως είπαμε είσαι  κυνηγός μορίων. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να απαντήσεις όλα τα θέματα, μαζεύοντας όσο το δυνατόν περισσότερα μόρια. Αν έχεις προσπαθήσει ένα ερώτημα (συνήθως στο πρόχειρο) και παρόλα αυτά δεν έχεις καταφέρει να το λύσεις, τότε δεν πρέπει να αφήσεις την κόλλα κενή, αλλά πρέπει οπωσδήποτε να γράψεις την προσπάθειά σου σε αυτή. Μπορεί ένα λάθος στις πράξεις να μην σε έχει οδηγήσει στη λύση αλλά σίγουρα σε μία τέτοια περίπτωση δεν θα χάσεις όλες τις μονάδες του ερωτήματος. Αν σε κάποιο ερώτημα έχεις κάνεις λάθος δεν σημαίνει απαραίτητα ότι χάνεις όλα τα μόρια του ερωτήματος, διότι η βαθμολόγηση γίνεται βήμα - βήμα, δηλαδή αξιολογείται η προσπάθεια προς τη σωστή κατεύθυνση. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό όταν ξεκινάς την ενασχόλησή σου με κάποιο ερώτημα να έχεις σχεδιάσει τη λύση προσεκτικά, χρησιμοποιώντας τις γνώσεις σου για το κεφάλαιο στο οποίο αναφέρεται το ερώτημα και την εμπειρία σου στην απάντηση παρόμοιων ερωτημάτων, ώστε να κινηθείς προς τη σωστή κατεύθυνση. Αν δίνεις φυσική, τότε είναι καλό να ρίξεις μια ματιά στο βίντεο που έχω δημιουργήσει για τα γενικά βήματα που ακολουθούμε για τη λύση μιας άσκησης ή ενός ερωτήματος.



Μην δώσεις σημασία σε τυχόν ψιθύρους κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Ασχολήσου με αυτά που γνωρίζεις και στηρίξου στις δυνάμεις σου. Πολλές φορές κάτι που άκουσες τυχαία από κάποιο συμμαθητή σου, ακόμη και αν είναι καλός μαθητής ή μαθήτρια μπορεί να σε οδηγήσει σε λανθασμένες εκτιμήσεις και τελικά να χάσεις ένα ερώτημα που γνωρίζεις.

Πριν δώσεις το γραπτό σου, βεβαιώσου ότι απάντησες ακριβώς σε αυτά που σε ρωτούν, δηλαδή στα ερωτήματα των ερωτήσεων και των ασκήσεων. Για παράδειγμα μπορεί να σε ρωτούν να βρεις τη μεταβολή της συχνότητας και εσύ να έχεις βρει την τελική τιμή της συχνότητας. Ένα μικρό τελικό βήμα που δεν έκανες για την απάντηση του ερωτήματος θα σε οδηγήσει να χάσεις μερικά μόρια τζάμπα και αυτό δεν είναι προσόν ενός καλού κυνηγού μορίων. Φυσικά μπορεί να σε οδηγήσει σε πιο σοβαρά λάθη, για παράδειγμα να σου ζητάει γραφική παράσταση ταχύτητας - χρόνου και εσύ να έχεις σχεδιάσει τη γραφική παράσταση απομάκρυνσης - χρόνου. Για να μην υποπέσεις σε τέτοια σφάλματα, έχει σημασία πριν ξεκινήσεις να λύνεις ένα ερώτημα να έχεις αντιληφθεί ακριβώς το ζητούμενο του ερωτήματος, επαναλαμβάνοντάς το ως εσωτερική φωνή. Δηλαδή, για παράδειγμα αν σου ζητάει τη μεταβολή της συχνότητας να ρωτάς την εσωτερική σου φωνή, τι πρέπει να βρω; Η εσωτερική φωνή πρέπει να σου απαντάει "τη μεταβολή της συχνότητας, δηλαδή το Δf = fτελ - fαρχ". Η πρακτική αυτή πρέπει να ακολουθείται σε όλα τα μαθήματα.



Αν δίνεις κάποιο μάθημα που απαιτεί μαθηματικές πράξεις όπως μαθηματικά, φυσική ή χημεία, μην ξεχνάς ότι τις πράξεις πρέπει να τις κάνεις αναλυτικά στο χαρτί που θα παραδώσεις και να μην πηδάς βήματα πράξεων κάνοντάς τα με το μυαλό σου. Η μνήμη εργασίας μας έχει μικρή χωρητικότητα και υπερφορτώνεται εύκολα, οπότε σε αυτές τις περιπτώσεις είσαι επιρρεπής στο λάθος. Επίσης, όταν κάνεις μαθηματικές πράξεις πρέπει να έχεις επικεντρωθεί απόλυτα στη διαδικασία και να μη σκέφτεσαι άλλα πράγματα, όπως πώς θα είναι το επόμενο βήμα λύσης της άσκησης ή του ερωτήματος κλπ. Για παράδειγμα, αν έχεις να λύσεις την εξίσωση \frac{x}{{10}}\, - \,\frac{{4x}}{{15}}\, = \,4, δεν πρέπει να χρησιμοποιήσεις το μυαλό σου για να τα κάνεις ομώνυμα και στη συνέχεια να κάνεις τις υπόλοιπες πράξεις, αλλά πρέπει να ακολουθήσεις αναλυτικά τα βήματα των πράξεων γράφοντάς τα στο χαρτί σου. Παρόλο που πιστεύεις ότι κάνοντας πράξεις με το μυαλό σου γλιτώνεις χρόνο, τις περισσότερες φορές χάνεις χρόνο για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι η σκέψη μας, όταν κάνουμε μαθηματικές πράξεις, δεν είναι πάντοτε γρήγορη στις μη αυτοματοποιημένες διαδικασίες, ειδικά όταν είμαστε κουρασμένοι ή σκεφτόμαστε άλλα πράγματα. Ο 2ος είναι ότι τα λάθη που θα γίνουν, αν κάνεις πράξεις με το μυαλό, θα σε οδηγήσουν να ψάχνεις στη συνέχεια για να βρεις το λάθος και αυτό είναι ιδιαίτερα χρονοβόρο!!


... αμέσως μετά την εξέταση ενός μαθήματος και πριν την εξέταση του επόμενου ...


Βγαίνεις έξω με ανακούφιση. Τελείωσε μια δύσκολη διαδικασία, αλλά δεν κάνεις ταμείο ακόμη. Έχεις και άλλα μαθήματα στα οποία πρέπει να αποδώσεις όσο το δυνατόν καλύτερα. Αν δεν έγραψες όσο θα ήθελες μη μπεις στον πειρασμό να κάνεις υπολογισμούς, μη μπεις στον πειρασμό να σκεφτείς ότι χάθηκαν όλα. Ναι, ξέρω είναι μια διαδικασία αυτόματη, αλλά προσπάθησε να το διώξεις από το μυαλό σου. Έχεις και άλλες εξετάσεις να δώσεις. Υπάρχουν μαθητές που πέρασαν στη σχολή που ήθελαν, παρόλο που νόμιζαν ότι δεν έγραψαν όσο καλά νόμιζαν ότι θα έπρεπε να γράψουν. Το σύστημα με το οποίο θα εισαχθείς στη σχολή που διάλεξες δεν είναι απλό, είναι πολύπλοκο. Εσύ μην ξεχνάς ότι στην παρούσα φάση έχεις ένα σκοπό. Είσαι κυνηγός μορίων. Στο τέλος των εξετάσεων θα κάνεις υπολογισμούς και τον Αύγουστο τελικά θα μάθεις αν το κυνήγι σου είχε το αποτέλεσμα που ήθελες. Προς το παρόν έχεις ένα και μοναδικό στόχο!! Το κυνήγι των μορίων και τίποτε άλλο.
Μην κοιτάζεις τι έγραψαν οι γύρω σου. Πώς είναι δυνατόν να γνωρίζεις με ποιο τρόπο θα κινηθούν οι βάσεις αν γνωρίζεις ότι 5-10 συμμαθητές σου έγραψαν καλύτερα από εσένα (ή νομίζουν ότι έγραψαν καλύτερα) στο μάθημα για παράδειγμα της φυσικής ή της χημείας; Ακόμη και αν στα ΜΜΕ ειπώθηκε ότι τα θέματα ήταν βατά και μέσα στα αποδεκτά πλαίσια, πώς είναι δυνατόν να ξέρεις με ποιο τρόπο έγραψαν όλοι οι άλλοι που πιθανά θα δηλώσουν την ίδια σχολή με εσένα, ή πώς είναι δυνατόν να ξέρεις με ποιο τρόπο θα βαθμολογηθούν και με ποιο τρόπο θα δηλώσουν γενικότερα τις σχολές οι υποψήφιοι; Φαντάζομαι ότι δεν αποδέχεσαι τη μαντεία... Καταλαβαίνω, ότι νομίζεις ότι έχεις μία ένδειξη, αλλά οι ενδείξεις δεν είναι αποδείξεις.



Γυρίζεις στο σπίτι και οργανώνεσαι για το επόμενο μάθημα. Οργάνωση σημαίνει δημιουργία καινούργιου προγράμματος διαβάσματος μέχρι την ημέρα που θα δώσεις το επόμενο μάθημα. Αν έχεις λίγες μέρες για να κάνεις επανάληψη από το ένα μάθημα στο άλλο, στόχευσε πρώτα σε βασικά θέματα που σε δυσκολεύουν. Για παράδειγμα, αν νομίζεις ότι δε γνωρίζεις όλους τους τύπους που χρησιμοποιούνται στο μάθημα της φυσικής, σιγουρέψου διαβάζοντάς τους πολύ καλά. Στη συνέχεια προσπάθησε να ξεκαθαρίσεις βασικά σημεία που σου φαίνονται νεφελώδη και τέλος, την τελευταία μέρα λύσε πιο σύνθετα θέματα που καλύπτουν μεγάλο μέρος της ύλης. Εννοείται ότι τηρείς το πρόγραμμα του ύπνου, ενώ την ημέρα πριν την εξέταση χαλαρώνεις από νωρίς.

Μετά το τέλος των εξετάσεων!


Μια καινούρια περίοδος αρχίζει. Το τέλος του σχολείου και της μεγάλης προσπάθειας που κατέβαλες διαδέχονται οι ΔΙΑΚΟΠΕΣ!!! Επιτέλους ήρθαν. Ίσως είναι οι καλύτερες διακοπές που πέρασες ποτέ.

Μερικές μέρες μετά τη λήξη των εξετάσεων αρχίζει η πραγματική χαλάρωση. Τώρα είναι η ευκαιρία να αρχίσεις να σκέφτεσαι τους στόχους σου, να τους ξαναβλέπεις υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων. Παρόλα αυτά δεν μπορείς να σιγουρευτείς ακόμη. Περιμένεις τους βαθμούς. Όταν πάρεις τους βαθμούς στα χέρια σου, τότε θα κάνεις τους αναγκαίους υπολογισμούς, θα αρχίσεις να σκέφτεσαι ειδικότερες σχολές, θα αρχίσεις να ρωτάς τους γύρω σου, να μπαίνεις στο internet για να βλέπεις τα προγράμματα σπουδών, να φτιάχνεις όνειρα πραγματικά, που είναι κοντά ή ακριβώς σε αυτό που μάλλον σου αρέσει. Μια καινούρια σελίδα της ζωής σου άνοιξε δυναμικά. Καλή αρχή....



Με απεριόριστο σεβασμό στην προσπάθειά που έκανες, σου εύχομαι 
KΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Μην ξεχνάς ότι οι πανελλήνιες εξετάσεις είναι απλά μια πολύ μικρή καμπή στη χωροχρονική σου διαδρομή. Η ζωή είναι καταπληκτική, υπέροχη, όμορφη και δροσερή και τα καλύτερα είναι μπροστά.


ΠΑΜΕ ΔΥΝΑΤΑ!

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν μαρεσει πραγματικα να το παιζω εξυπνος απλως παρατηρησα ενα ορθογραφικο λαθος στο παραπανω κειμενο.
Ειναι: "τωρα πια" και οχι "τωρα ποια"

Unknown είπε...

Χίλια ευχαριστώ για το σχόλιο. Διορθώθηκε :-)

Ανώνυμος είπε...

Παναγιωτακοπουλε, με τα βοηθηματα σου αγκαλια κοιμαμαι<3!!