Κυριακή, 27 Αυγούστου 2017

Έκδοση 1ου τεύχους για τη φυσική Β λυκείου κατεύθυνσης

Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω στους συναδέλφους και τους μαθητές που ενδιαφέρονται για τη φυσική της Β' λυκείου κατεύθυνσης ότι από το τέλος του Ιούνη κυκλοφορεί ανανεωμένο το πρώτο τεύχος του βιβλίου μας για τη φυσική της Β' λυκείου κατεύθυνσης.Το βιβλίο αυτό περιέχει τα τρία πρώτα κεφάλαια της φυσικής Β' λυκείου κατεύθυνσης:
α) Καμπυλόγραμμες κινήσεις, β) Ορμή - Διατήρηση της ορμής, γ) Νόμοι των αερίων - Κινητική θεωρία των ιδανικών αερίων.

Η σημαντικότερη αλλαγή σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση είναι η προσθήκη ενός νέου κεφαλαίου που επιχειρεί να τονίσει τα σημαντικά σημεία της φυσικής της Α΄ λυκείου και της Β' Λυκείου κατεύθυνσης που πρέπει να γνωρίζει ένας μαθητής για να μπορέσει να έχει καλή απόδοση στη φυσική της Γ' Λυκείου. Έτσι, το κεφάλαιο αυτό, που ονομάζεται "Προετοιμασία για τη Φυσική της Γ΄ Λυκείου", περιέχει τη μελέτη των ευθύγραμμων κινήσεων, των καμπυλόγραμων κινήσεων και των συστημάτων - αλληλεπιδράσεων, προσπαθώντας να καλύψει τυχόν αδυναμίες των μαθητών σε λεπτά σημεία των ενοτήτων αυτών. Η παρουσίαση των παραπάνω τριών ενοτήτων γίνεται μέσω λυμένων παραδειγμάτων, ενώ έχει ληφθεί μέριμνα ώστε ο μαθητής να μπορεί εύκολα να διαπιστώνει κάθε φορά αν είναι σε θέση να λύνει με άνεση ασκήσεις και προβλήματα που είναι παρόμοια με τα λυμένα παραδείγματα αλλά και να δοκιμάζει τις δυνάμεις του σε πιο σύνθετα θέματα.
Με άλλα λόγια, στο κεφάλαιο αυτό υπάρχει μία έντονη καθοδήγηση του μαθητή με σκοπό την κάλυψη των οποιωνδήποτε κενών του.
Το κεφάλαιο "Προετοιμασία για τη Φυσική της Γ' Λυκείου" βρίσκεται αμέσως μετά το τέλος του κεφαλαίου "Ορμή - Διατήρηση της ορμής" και πριν το κεφάλαιο "Νόμοι των αερίων - κινητική θεωρία".

Άλλες αλλαγές - προσθήκες σε σχέση με το προηγούμενο αντίστοιχο τεύχος είναι:
α) προστέθηκαν ερωτήσεις θεωρίας για επανάληψη στο τέλος της θεωρίας κάθε κεφαλαίου.
β) προστέθηκαν νέα θέματα σε επιλεγμένα σημεία της ύλης με σκοπό την πληρέστερη μελέτη.
γ) προστέθηκαν οδηγίες μελέτης σε δύο επίπεδα (βασικά σημεία και εμβάθυνση) σε κάθε ενότητα ξεχωριστά.

Όπως και στα άλλα βιβλία μας, έτσι και σε αυτό, περιλαμβάνονται ανά ενότητα:
i) ερωτήσεις κλειστού τύπου για εμπέδωση της θεωρίας,
ii) ερωτήσεις ανοικτού τύπου (θέμα Β του τελικού διαγωνίσματος),
iii) λυμένα παραδείγματα η λύση των οποίων είναι πολύ αναλυτική,
iv) ασκήσεις προς λύση (για εμπέδωση των βασικών σημείων)
v) προβλήματα προς λύση (τα οποία είναι πιο σύνθετα θέματα).
vi) Διαγωνίσματα ανά κεφάλαιο.

Στην αρχή του βιβλίου υπάρχουν γενικές οδηγίες μελέτης.
Στη συνέχεια, όπως ανέφερα και προηγουμένως, σε κάθε ενότητα ξεχωριστά έχουμε συμπεριλάβει πρόταση μελέτης της ενότητας δομημένη σε δύο επίπεδα. Το πρώτο επίπεδο περιλαμβάνει τα βασικά σημεία που πρέπει να καλυφθούν και να αυτοματοποιηθούν, ενώ το δεύτερο επίπεδο περιλαμβάνει τη μελέτη για εμβάθυνση.

Στο τέλος του βιβλίου υπάρχουν αναλυτικές λύσεις για όλα τα παραπάνω.

Δεν υπάρχουν σχόλια: