Πέμπτη 5 Ιουνίου 2008

Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος σήμερα...

Η υποβάθμιση του περιβάλλοντος είναι ζοφερή πραγματικότητα. Ειδικά αν κάποιος ζει σε κάποια μεγάλη πόλη της Ελλάδας τα πράγματα είναι τόσο φανερά ενώ αν ζει στην Αθήνα ... ε τότε είναι τραγικά. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο με την απίθανη αναλγησία των κυβερνώντων και την εξωφρενική αδιαφορία της πλειοψηφίας των συμπολιτών μας.

Βλέπω και ακούω φοβερά και τρομερά πράγματα, υποκριτικά και νιώθω αδύναμος τόσο πολύ λες και παλεύω με το ΤΕΡΑΣ με τα χιλιάδες κεφάλια που κόβεις το ένα και ξεφυτρώνουν 100. Το ίδιο τέρας συναντάς και στην εκπαίδευση, το ίδιο τέρας συναντάς και στον πολιτισμό, το ίδιο ρε παιδιά. Φαίνεται το έχει η κουλτούρα μας να δημιουργούμε ανεξέλεγκτα τέρατα για να φτάσουν κάποια στιγμή να κατασπαράξουν οτιδήποτε υγιές μπορεί να ζήσει σε τούτο εδώ τον τόπο. Η ενημέρωση ανύπαρκτη, η ευαισθητοποίηση μόνο στα λόγια και όχι στα έργα. Η κοινωνία κοιμισμένη ζει τη δική της λήθη. Προσαρμοσμένη στο καυσαέριο και στη βρώμα δεν ενοχλείται που ατιμάζεται καθημερινά η δυνατότητα για καθαρό αέρα, για λιγότερη βουή, για ζωή που την έχουμε ήδη ξεχάσει ή απλά τη βρίσκουμε σε κάποια εξοχή και αυτή ευνουχισμένη. Και τώρα τελευταία άκουσα και το άλλο αμίμητο...οι οικολόγοι καταστροφολογούν και είναι αντίθετοι στην οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία ...λες και η ευημερία έρχεται με την οικονομική ανάπτυξη, όπως την εννοούν σήμερα - οικονομική ανάπτυξη για τους λίγους και ακρίβεια για τους πολλούς - Ποιοι το λένε; Κάποιοι ατσαλάκωτοι ιθύνοντες και κάποιοι νεόπλουτοι αθρωπίσκοι που ξεφύτρωσαν με εκείνα τα SUV των 5000 κε να κινούνται με την άνεση πασά στους ελληνικούς δρόμους και να βρωμίζουν με τις εξατμίσεις τους τον αέρα. Και να είναι μόνο αυτό; Περιβάλλον δεν είναι μόνο ο αέρας που αναπνέουμε, είναι το χώμα που πατάμε και καλλιεργούμε, είναι το νερό που πίνουμε. Η ανάπτυξη της ελληνικής ηλιθιότητας τα τελευταία χρόνια τα έχει υποβαθμίσει τόσο πολύ που γρήγορα, πολύ γρήγορα θα χάσουμε και τις τελευταίες νησίδες καθαρότητας. Εμείς οι εκπαιδευτικοί πρέπει να κάνουμε πολλά, πάρα πολλά. Ξέρω ότι είναι δύσκολο να πείσεις ένα νέο άνθρωπο να αλλάξει συνήθειες όταν οι γονείς του με τις συνήθειές τους του διδάσκουν ότι το νερό είναι ανεξάντλητο, ότι το ρεύμα έρχεται από το πουθενά και δε ρυπαίνει, ότι ο αέρας που αναπνεύουμε δεν μολύνεται με τα καυσαέρια αφού δεν τα βλέπει και άλλα τέτοια. Προσπαθούμε όμως, πρέπει να προσπαθούμε, να του δείχνουμε τα χάλια στα οποία έχουμε φτάσει. Στο κάτω κάτω ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΝ αφού αυτοί είναι οι κληρονόμοι της Γης.
Πως ξεκινάμε να πείσουμε; Πρώτα απ' όλα πρέπει αν πείσουμε τον εαυτό μας γιατί αλίμονο ...δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν κρατούσες. Πρέπει να ρωτήσουμε σήμερα κιόλας τον εαυτό μας τι κάναμε για το περιβάλλον όλο το χρόνο; Πόσες φορές απαρνηθήκαμε τις ενεργοβόρες συνήθειές μας με σκοπό να ρυπάνουμε λιγότερο; Πόσες φορές σκεφτήκαμε ότι αυτό που κάνουμε σήμερα είναι πολύ καλό για το περιβάλλον;
Ας ρίξουμε μια ματιά πρώτα τι συμβαίνει σήμερα:











και στη συνέχεια ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε εμείς σήμερα, τώρα κιόλας αρχίζοντας από την πρώτη στιγμή.

Υ.Γ. Αν σου αρέσουν τα παιχνίδια ρίξε μια ματιά εδώ για να δεις ποιο είναι το ενεργειακό σου αποτύπωμα και αν ο ελεύθερος χρόνος σου διαρκεί άλλα 10 λεπτά από αυτή τη στιγμή ρίξε μια ματιά και στον κο Πράσινο, μία "φανταστική" ιστορία για την πραγματικότητα του περιβάλλοντος

6 σχόλια:

Xrysostomos είπε...

"Και τώρα τελευταία άκουσα και το άλλο αμίμητο...οι οικολόγοι καταστροφολογούν και είναι αντίθετοι στην οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία"

Υποθέτω αναφέρεσαι στο σχετικό ταινιάκι-δικηγόρο-του-διαβόλου που ανάρτησα εδώ.

Ότι είναι αμίμητο θα συμφωνήσω. Αμίμητο όμως όχι με την έννοια του παραλόγου. Αμίμητο με την έννοια ότι (αν είναι σωστό) αναδεικνύει μία από τις σπάνιες περιπτώσεις που τόσος πολύς κόσμος έχει παρασυρθεί από ένα ψέμα.

Και στο θέμα που θίγεις είναι ξεκάθαρη η ταινία. Αυτοί που είναι αντίθετοι στην οικονομική ανάπτυξη δεν είναι οι οικολόγοι, αλλά οι "κύριοι" που τους έχουν πλασάρει το ψέμα της ανθρωπογενούς αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη.

Τονίζω το "ανθρωπογενούς": Κανείς δεν υπερασπίζεται ότι η θερμοκρασία του πλανήτη δεν ανεβαίνει. Απλά ότι αυτό μπορεί και να γίνεται ανεξάρτητα από την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Και φυσικά οι "κύριοι" που προανέφερα δεν είναι αντίθετοι σε οποιαδήποτε ανάπτυξη και ευημερία. Για τις δικές τους χώρες, επιδεικτικά γράφουν στα παλιά τους υποδήματα συνθήκες όπως του Κιότο, καθώς επιθυμούν κι άλλη ανάπτυξη, κι άλλη ευημερία.

Είναι όμως αντίθετοι στην ανάπτυξη και την ευημερία των χωρών του τρίτου κόσμου, που "συγγνώμη παίδες, δεν μπορείτε να στήσετε τη δικιά σας βιομηχανία, κάνετε κακό στο περιβάλλον - Εμείς οι δυτικοί ευτυχώς προλάβαμε".

Δεν λέω ότι δεν πρέπει να έχουμε (ή να διδάσκουμε) οικολογική συνείδηση. Κάθε άλλο. Να κρατάμε την επαφή μας με τη φύση. Να την προσέχουμε.

Να έχουμε όμως στο νου μας ότι εκτός από εμένα, εσένα και τη φύση, στον ίδιο πλανήτη κυκλοφορούν κάι κάποιοι επιτήδιοι που θα χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε μέσο (ακόμα και την οικολογία) προκειμένου να ικανοποιήσουν τα οικονομικά τους συμφέροντα.

Η συζήτηση είναι τεράστια - ελπίζω να μην κατέβεις στο χωριό και να τη συνεχίσουμε στα χρυσοστόμεια.

Unknown είπε...

Είναι παράλογο οι κύριοι που έφτιαξαν την ταινία να κατηγορούν τους ανθρώπους που νοιάζονται για το περιβάλλον ότι έχουν οικονομικά συμφέροντα που έχουν αναπτυχθεί με πρόσχημα τη μείωση του CO2. Ποιοι κατηγορούν; Εκείνοι που δεκαετίες τώρα απομυζούν με κάθε τρόπο τους πόρους του πλανήτη για να αυξάνουν τα πλούτη τους. Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί. Και όμως το θράσος είναι τεράστιο. Θα σε προτρέψω φίλε Χρυσόστομε αλλά και όποιος άλλος φίλος διαβάζει να μελετήσει το βιβλίο του Jared Diamond με τίτλο "ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ - ΠΩΣ ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΊΕΣ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΤΎΧΟΥΝ Ή ΝΑ ΕΠΙΤΥΧΟΥΝ" από τις εκδόσεις Κάτοπτρο. Όλες οι εξαφανίσεις των μεγάλων πολιτισμών σε οποιοδήποτε μέρος της Γης οφειλόταν σε περιβαλλοντικούς λόγους. Οι άνθρωποι αυτοί δεν ήξεραν τότε. Εμείς όμως ξέρουμε και αυτό είναι το ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ μιας και με αυτόν τον τρόπο γινόμαστε οι ιδανικοί αυτόχειρες.

Xrysostomos είπε...

Γράφεις:
"Είναι παράλογο οι κύριοι που έφτιαξαν την ταινία να κατηγορούν τους ανθρώπους που νοιάζονται για το περιβάλλον ότι έχουν οικονομικά συμφέροντα"

physiart Θα σε μαλώσω.

Δεν είπα ότι οι οικολόγοι έχουν οικονομικά συμφέροντα. Ήμουν σαφής:

"Αυτοί που είναι αντίθετοι στην οικονομική ανάπτυξη δεν είναι οι οικολόγοι, αλλά οι "κύριοι" που τους έχουν πλασάρει το ψέμα"

Οι οικολόγοι μια χαρά κάνουμε και διαμαρτυρόμαστε και δραστηριοποιούμαστε. Ας εξετάζουμε όμως τί αποτελεί επιστημονική αλήθεια και τί όχι.

Τί θα πούμε δηλαδή αν ξαφνικά όλος ο μηχανισμός των ΜΜΕ βγει και δηλώσει "το να βήχουμε επιβαρύνει το περιβάλλον"; (θα μπορούσε να γίνει αν υπάρχει οικονομικό συμφέρον από πίσω, ας πούμε γιατί τα ΜΜΕ τα πίεσαν οι εταιρίες που πουλάνε φάρμακα κατά του βήχα)

Εμείς θα το πιστέψουμε, μην τυχόν και πει κανείς ότι δεν είμαστε οικολόγοι;

(Ξέρω, το παράδειγμα μου είναι γελοίο, αλλά δεν απέχει και πολύ από το πώς εξελίχθηκε η ιστορία του CO2)

Το να αμφισβητήσει κανείς τον ισχυρισμό για την επίδραση του βήχα δεν σημαίνει ότι δεν νοιάζεται για περιβαλλοντικά ζητήματα. Σημαίνει ότι δεν τα κατεβάζει αμάσητα.

Και μία παρατήρηση. Αν οι κύριοι που έφτιαξαν την ταινία ήταν "εκείνοι που δεκαετίες τώρα απομυζούν με κάθε τρόπο τους πόρους του πλανήτη για να αυξάνουν τα πλούτη τους", τότε η ταινία αυτή δεν θα διαφημιζόταν από μπλογκς σαν το δικό μου, με τους 100 επισκέπτες.

Θα παιζόταν σε όλα τα village center του πλανήτη γιατί οι δημιουργοί της θα είχαν τα λεφτά να το κάνουν.

Unknown είπε...

Και μία παρατήρηση. Αν οι κύριοι που έφτιαξαν την ταινία ήταν "εκείνοι που δεκαετίες τώρα απομυζούν με κάθε τρόπο τους πόρους του πλανήτη για να αυξάνουν τα πλούτη τους", τότε η ταινία αυτή δεν θα διαφημιζόταν από μπλογκς σαν το δικό μου, με τους 100 επισκέπτες. Θα παιζόταν σε όλα τα village center του πλανήτη γιατί οι δημιουργοί της θα είχαν τα λεφτά να το κάνουν.

Γιατί δεν το σκέφτεσαι διαφορετικά φίλε Χρυσόστομε; Εγώ θεωρώ ότι ο καλύτερος τρόπος για να περάσουν το μήνυμα τους αυτή τη στιγμή είναι να σπείρουν το σπόρο της αμφιβολίας σε ανθρώπους σαν και σένα και μένα που προτιμούν να μην ενημερώνονται από τα μεγάλα ΜΜΕ, που δεν πιστεύουν στις ταινίες που παίχτηκαν στα village center. Στοχεύουν λοιπόν στα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, στα blogs, στους ελεύθερους ανθρώπους και ρίχνουν το σπόρο της αμφιβολίας με αυτό το video. Για σκέψου, αν μία ταινία τέτοιου είδους παιζόταν στα village center, θα πήγαινες να τη δεις; Δε θα ήξερες εκ των προτέρων ότι είναι κατευθυνόμενη; Ξέρουν αυτοί, γνωρίζουν ότι το αδύνατό τους σημείο είναι η πληροφόρηση στο ελεύθερο internet όπου «παίζουν μπάλα» πολύ οι οικολόγοι. Συνεπώς στοχεύουν και σε αυτά τα μέσα.

"Αυτοί που είναι αντίθετοι στην οικονομική ανάπτυξη δεν είναι οι οικολόγοι, αλλά οι "κύριοι" που τους έχουν πλασάρει το ψέμα"

Δεν υπάρχουν κάποιοι άγνωστοι που έχουν πλασάρει το «ψέμα» στους οικολόγους. Αυτοί είναι η συντριπτική πλειοψηφία του επιστημονικού κόσμου. Θεωρώ απίθανο το 99% του επιστημονικού κόσμου να κάνει λάθος. Παρόλα αυτά επειδή στην επιστήμη ποτέ δεν ξέρεις, πρέπει πάντοτε να αναζητάς, δέχομαι να ακούσω τη διαφορετική άποψη, αλλά δεν την ασπάζομαι κιόλας. Το συγκεκριμένο video είναι φανερό ότι στοχεύει σε εμάς, τους μη εξειδικευμένους επιστήμονες. Χρησιμοποιεί μισά επιχειρήματα, χωρίς να αναφέρει όλες τις παραμέτρους, όπως βολεύει αυτούς που δεν ασπάζονται το πρόβλημα με το CO2. Ταυτόχρονα κατηγορεί για βιομηχανία κερδών γύρω από τον περιορισμό του CO2 και αυτό είναι το κωμικοτραγικό. (00:04:25 min - 00:04:40 min). Κωμικοτραγικό είναι επίσης και η επίκληση του επιχειρήματος ότι όλη αυτή η συζήτηση για το κλίμα στοχεύει να σταματήσει την ανάπτυξη της Αφρικής. Και είναι κωμικοτραγικό διότι την Αφρική τη λυμαίνονται τόσα χρόνια τα οικονομικά συμφέροντα με τον χειρότερο τρόπο. Τώρα που τα συμφέροντα αυτά χάνουν τον πόλεμο για το κλίμα, τώρα νοιάστηκαν για την Αφρική;

H ταινία στοχεύει στην ψυχολογία του μέσου Αμερικανού πολίτη και οι ενδείξεις είναι πολλές. Θα σου αναφέρω μία ενδεικτικά. Αν θα πας στο 00:03:36 min θα δεις τι εννοώ. Είναι φανερό ότι συνδέει το παγκόσμιο οικολογικό κίνημα με μία συγκεκριμένη πολιτική ιδεολογία που για τους Αμερικάνους είναι διαβολική. Τυχαίο μήπως; Μάλλον όχι.

Τέλος να αναφερθώ και σε κάποιους επιστήμονες που εμφανίζονται στην ταινία. Έκανα μία μικρή αναζήτηση για να βρω τα βιογραφικά τους και τις περισσότερες πληροφορίες τις άντλησα από τη wikipedia. Για τον 1ο που εμφανίζεται, έναν ονόματι Τim Ball βρήκα ότι μία οργάνωση στην οποία είναι πρόεδρος χρηματοδοτείται κατά το 1/3 από τις μεγάλες εταιρίες πετρελαίου, το ίδιο συμβαίνει και με το Richard Lindzen, ενώ ο Paul Reiter λέει τα ψεματάκια του για την IPCC.

Unknown είπε...

Και για τον Carl Wunsch (Professor of Physical Oceanography at the Massachusetts Institute of Technology), που εμφανίζεται να μιλά για την επίδραση των ωκεανών, (00:23:36 min) εδώ μπορείτε να διαβάσετε πως τον εξαπάτησαν οι υπεύθυνοι της ταινίας.

Xrysostomos είπε...

Δε νομίζω ότι συμφωνώ με το επιχείρημα περί διανομής της ταινίας στα ανεξάρτητα μέσα για τους λόγους που περιγράφεις. Στα village centers παίζεται η ταινία-αντίλογος του Αλ Γκορ και έχει πολύ μεγαλύτερη επίδραση και απήχηση στο κοινό...

Και όσο και να μου τη δίνει αυτό είναι το κοινο του οποίου η άποψη μετράει τελικά. "Η κοινή γνώμη, μια κοινή, μια πόρνη", που λέει και ο ποιητής.

Σχετικά με το ποιοι είναι οι επιστήμονες που εκφράζουν ισχυρισμούς στη ταινία, σίγουρα έχεις κάνει καλύτερο ψάξιμο από μένα, οπότε πάω πάσο.

Κάποια στιγμή θα αφιερώσω λίγο χρόνο για να αποκτήσω κι εγώ μια άποψη (κάτι που όμως δεν μπορώ να το κάνω τώρα!)