Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Θερινό σχολείο στο CERN

Πέρισυ τέτοιο καιρό έλαβα ένα email από την κα Τζένη Τσιτοπούλου, υπεύθυνη του ΕΚΦΕ Αιγάλεω, που αφορούσε την επίσκεψη στο CERN Ελλήνων καθηγητών φυσικής που διδάσκουν σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία. Το email αυτό καλούσε τους συναδέλφους καθηγητές που διδάσκουν φυσική στο ελληνικό σχολείο να κάνουν αίτηση για το θερινό σχολείο 4 ημερών που διοργανώνεται στο CERN με σκοπό την ενημέρωσή τους για τα τεκταινόμενα στο μεγάλο αυτό ευρωπαϊκό ερευνητικό κέντρο υψηλών ενεργειών. Τα θερινά αυτά σχολεία διοργανώνονται κάθε χρόνο στο CERN για εκπαιδευτικούς απ' όλη την Ευρώπη.
Έκανα λοιπόν την αίτηση, ακολουθώντας κατά γράμμα τις οδηγίες και επιλέχθηκα να παρακολουθήσω το θερινό πρόγραμμα μαζί με άλλους 40 συναδέλφους. Το θερινό σχολείο 2011 για τους έλληνες εκπαιδευτικούς διοργανώθηκε στο τέλος Αυγούστου και έτσι επισκέφτηκαμε τις εγκαταστάσεις του CERN και συμμετείχαμε σε παρουσιάσεις και διαλέξεις από έλληνες ερευνητές. Θα έλεγα σίγουρα ότι είναι μία επίσκεψη που μένει ανεξίτηλη στη μνήμη κάθε δασκάλου φυσικής και νιώθω τυχερός που είχα αυτή την εμπειρία....



Πριν μερικές ημέρες δέχθηκα το ίδιο email από την κα Τσιτοπούλου, που είναι υπεύθυνση για τη διοργάνωση του θερινού αυτού σχολείου από την Ελληνική πλευρά και θεώρησα υποχρέωσή μου να το κάνω ευρύτερα γνωστό, μιας και όπως είναι γνωστό η κρατική μηχανή και ο τρόπος αλληλογραφίας που χρησιμοποιεί είναι ιδιαίτερα αργός (να τονίσω ότι δεν είναι κάτι κρυφό, αλλά όταν φτάνει στα σχολεία η εγκύκλιος αυτή οι εξετάσεις είναι προς το τέλος τους και συνήθως περνά απαρατήρητη). Φέτος θα γίνουν δύο σεμινάρια για 40 + 40 καθηγητές φυσικής. Παραθέτω λοιπόν το email καθώς τα δύο επισυναπτόμενα σε αυτό αρχεία τα οποία μπορείτε να τα βρείτε εδώ και εδώ (δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνο όσοι καθηγητές φυσικής που διδάσκουν σε δημόσιο ή ιδιωτικό σχολείο και δεν πήγαν σε κάποιο από τα προηγούμενα θερινά σχολεία).

Για ενημέρωσή σας:
το Τμήμα Εκπαίδευσης του CERN σε συνεργασία με το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) Αιγάλεω οργανώνουν δύο επιμορφωτικά σεμινάρια για καθηγητές κλάδου ΠΕ4, ειδικότητας φυσικού, στην Ελληνική γλώσσα. Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν από τις 19 Αυγούστου 2012 – 22 Αυγούστου 2012 και από τις 21 Αυγούστου 2012 – 24 Αυγούστου 2012, στις εγκαταστάσεις του CERN στη Γενεύη. Οι αιτήσεις για την παρακολούθηση των σεμιναρίων πρέπει να υποβληθούν έως τις 30 Μαΐου 2012 στο e-mail: mail@ekfe-aigaleo.att.sch.gr με ταυτόχρονη κοινοποίηση στο e-mail: 
Περισσότερες πληροφορίες στα συνημμένα αρχεία.
 Ευγενία Τσιτοπούλου – Χριστοδουλίδη
Υπεύθυνη ΕΚΦΕ Αιγάλεω

Τα έξοδα που είναι υποχρεωμένος να κάνει ένας καθηγητής που συμμετέχει στο θερινό σχολείο είναι τα εξής:
i) Έξοδα για τα αεροπορικά εισιτήρια προς και από τη Γενεύη (καλό είναι να κλείσει τα εισιτήρια αμέσως μόλις μάθει ότι επιλέχθηκε για το θερινό σχολείο). Πέντε συνάδελφοι οργανώθηκαν πέρυσι και χρησιμοποίησαν ένα αυτοκίνητο όλοι μαζί και τελικά ξόδεψαν λιγότερα χρήματα, αλλά αυτό θέλει καλή οργάνωση.
ii) Έξοδα διατροφής στο CERN τα οποία είναι περίπου 30-40 ευρώ το άτομο καθημερινά (στο δικό μας το group, ένα μεσημεριανό ήταν κερασμένο από το CERN).
iii) Έξοδα μετακίνησης από και προς την πόλη της Γενεύης και έξοδα διασκέδασης για όποιον προλάβει να κατέβει στην πόλη (Η Ελβετία είναι ακριβή χώρα).




Δεν υπάρχουν σχόλια: